Per: Josep M. Vallès
Aquet any vaig poder participar d’una trobada d’educadors ambientals d’arreu d’Espanya que es va realitzar al CENEAM de Segòvia, en la qual vam parlat molt d’horts urbans i socials. Paral·lelament vam celebrar el segon Aplec d’Agricultura Urbana durant la primera setmana de juny. Dues experiències de fer xarxa i compartir coneixements i aprenentatges que em serveixen per reflexionar sobre la importància d’aquest tipus de trobades.
Ja es va copsar a l’Aplec de l’any passat que la valoració dels que vam participar va ser positiva i entusiasta. Tot i això moltes persones van fer la reflexió que va ser tan interessant que hi hauria d’haver hagut molta més gent. És difícil els primers anys d’aquest tipus d’esdeveniments tenir molt èxit en la crida a la participació. Hi ha moltes activitats, especialment a la primavera i tenim moltes preocupacions del dia a dia dels nostres projectes i també ens fa una certa mandra bellugar-nos del nostre entorn de confort i activitat habitual. Però quan realitzem l’esforç el resultat és positiu i, a vegades, extraordinari.
Les millors idees en l’àmbit de la meva professió han sorgit arrel de converses o intercanvis amb altres persones. La combinació de punts de vista diferents i realitats diverses crea una química especial que provoca reaccions inesperades i aprenentatges, o conviccions noves, o a vegades reforça les línies de treball en les quals estem. No és només constatar que arreu tenim problemàtiques similars i fer teràpia de grup. Es tracta d’explicar-nos amb confiança la mantera diversa d’afrontar-les i compartir l’experiència. Això és un aprenentatge que no surt als llibres ni s’ensenya a la universitat i és molt valuós.
L’intercanvi amb altres experiències i altres organitzacions permet sortir del paradigma en el qual estem instal·lats i permet aplicar aquella frase d’Albert Einstein “No podem resoldre problemes pensant de la mateixa manera que quan els creem.” La hibridació d’idees i experiències permet precisament això, fer coses diferents, ser creatius i ser innovadors.
Fem xarxa doncs!