Ja fa cinc anys que les germanes Carmelites Descalces de Mataró van oferir l’hort del seu monestir per a que entitats socials poguéssim fer un projecte d’horticultura que servís com a instrument d’inclusió social per a persones en risc d’exclusió. Durant aquests anys el projecte ha comptat amb la col·laboració de Cariats, la Creu Roja, la Fundació Àmbit i Prevenció i els serveis socials de l’Ajuntament de Mataró.
L’hort comunitari de Mataró intenta cobrir la manca de projectes a la ciutat de Mataró que treballin transversalment amb diferents col·lectius vulnerables, des del vessant comunitari i fent un treball en xarxa amb entitats socials, educatives i institucions del camp de la salut. Els impactes del projecte en les persones participants són diversos i molt significatius: milloren l’accés a aliments frescos i saludables; milloren la seva autoestima i empoderament; milloren el seu estat de salut físic, mental i emocional; i, en definitiva, milloren la seva inserció sociolaboral.
Aquest darrer any 2023 hem posat l’accent en l’orientació terapèutica del projecte. El treball a l’hort compartit amb altres persones, és una eina de millora del benestar emocional i de millora de la salut física i mental per a persones que es troben en situacions personals i/o familiars complicades.
El projecte de l’hort comunitari inclou també activitats obertes a la ciutadania en general, alumnes que realitzen activitats d’aprenentatge i servei, ciutadania que visita i participa en tallers i persones col·laboradores que apadrinen el projecte. Per a l’equip d’agricultura social de Tarpuna, l’hort comunitari de Mataró és un projecte molt inspirador per què parteix de la solidaritat de moltes mans i dona fruits visibles i no tan visibles.
Indicadors del projecte 2023:
Persones participants a l’hort: 20
Benficiaris indirectes participants de les activitats obertes: 108