Posem al centre de l’economia el benestar de les persones, situant els recursos, la riquesa, la producció i el consum com a mers mitjans per assolir aquesta finalitat

L’Economia Social i Solidària abasta una diversitat d’experiències pràctiques que pretenen donar resposta als greus problemes de desigualtat que genera el sistema econòmic capitalista. L’ESS proporciona oportunitats inicialment en contextos socials on els efectes devastadors de la crisi han tancat totes les portes i que de manera progressiva es va estenent pel conjunt de la societat.

 

A Tarpuna creiem que la societat ha de ser la principal protagonista de l’economia,

i ha de tenir la capacitat de modelar-la a la mesura de les seves necessitats.

Impulsem iniciatives amb criteris de l’ESS a través de la cooperació, la innovació, la proximitat, la sostenibilitat, la comunitat, la solidaritat, la producció i el consum responsable.

Som entitat agrupada i part de l’equip tècnic de l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet (La col·lectiva), des d’on organitzem activitats formatives i informatives, generant insercions laborals i acompanyant projectes fins la seva constitució com a entitats de l’economia social.

A través de La Col·lectiva, revertim les situacions de desigualtat socioeconòmica de la ciutat, enfortint el teixit econòmic local i donant eines per a l’organització de les col·lectivitats.

En els últims 4 anys hem acompanyat la creació de 51 noves entitats d’economia social

i contribuit en l’acompliment de 170 insercions laborals

El projecte de l’Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet 2021-24, té com a finalitat revertir l’impacte de les dinàmiques econòmiques mercantilistes que provoquen fortes desigualtats socials entre les veïnes i veïns de l’Hospitalet oferint recursos, acompanyaments i creant opinió pública al voltant de la construcció d’alternatives econòmiques amb valors de l’ESS i arrelades al municipi.

Projecte Dunia

Segons les conclusions del recent informe EDGAR-FOOD elaborat per la FAO, un terç de les emissions mundials de gasos amb efecte hivernacle provenen del sistema alimentari. Una dada alarmant, ja que el consum d’energia afecta a tota la xarxa d’elements interconnectats que van des de les indústries productores com l’agricultura, la ramaderia i la pesca, passant pels medis de processament i distribució dels aliments fins a arribar al consumidor i als residus que aquest deixa.

Necessitem, doncs, fer una transició urgent cap a un nou model alimentari més sostenible recolzant la producció agroecològica local, ja que aquesta permet produir aliments respectant la capacitat natural dels ecosistemes, alimentar a la població mundial i combatre l’escalfament global mentre es protegeix la vida dels agricultors ecològics locals.

Dunia neix amb l’objectiu de transformar el model de producció, distribució i consum d’aliments a través de la creació d’una comunitat oberta de persones disposades a cofinançar projectes que incideixin en una alimentació sostenible.

A través de la participació ciutadana en campanyes de microfinançament inscrites a la plataforma Goteo, donem suport als petits agricultors i agricultores de proximitat perquè siguin sostenibles econòmica, ecològicament i socialment.

Ets productor/a i tens un projecte agroecològic en marxa?

 

Dunia dóna suport financer a pagesos i pageses o empreses elaboradores amb almenys tres anys de funcionament i que ja estiguin comercialitzant els seus productes a la ciutat i garanteixin, per tant, la viabilitat i el retorn de les recompenses. Així mateix, demanem que utilitzin tècniques ecològiques o de conservació i que tinguin la venda de proximitat com a estratègia significativa.

Participa a la campanya de Terra Mullada!

 

Terra Mullada s’ha de reinventar després d’haver de deixar de produir oli d’oliva i verdures ecològiques a la finca de Can Bros, a Abrera. La impossibilitat de convivència del seu projecte agroecològic amb el senglar i la conciliació familiar entre altres, ha fet que vulguin deixar les terres que estan arrendant per aventurar-se al cultiu de la tòfona aprofitant la cessió d’uns terrenys forestals al Berguedà.

Aquests terrenys varen ser la primera plantació de tòfona de Catalunya a principis dels noranta, però l’incendi forestal del 94 va fer impossible l’execució de la iniciativa.

Terra Mullada vol tornar a engegar aquest projecte, tot recuperant terres en desús. Ens ajudes a aconseguir-ho?