L’hort i la jardineria

al servei de la salut de les persones

 

L’horticultura terapèutica és una professió àmpliament reconeguda a països com el Regne Unit i els USA i que aquí tot just està als inicis. La seva pràctica incideix en la millora i/o manteniment de la salut física, mental i emocional, així com en el benestar general de les persones. Es tracta d’ una disciplina que ha demostrat una eficàcia enorme en programes de teràpia i rehabilitació convertint-se en un vehicle excel·lent per desenvolupar o recuperar l’autonomia personal.

 

Els beneficis són múltiples: integra l’aprenentatge d’habilitats bàsiques, millora el funcionament físic i cognitiu, aborda habilitats socials, incorpora hàbits de vida saludables i, tot això, acompanyats en un entorn familiar, segur i a l’aire lliure.

Incorporem la mirada terapèutica com una línia d’intervenció transversal dels projectes on intervenim

 

L’horticultura terapèutica proposa enfocar-se en aquest impacte en la salut de les persones que participen d’activitats a l’hort i al jardí, mitjançant una metodologia sistematitzada amb uns objectius i una intencionalitat ben definides. A través de la col·laboració amb els professionals de la salut i de l’atenció social, posem intencionalitat terapèutica en les activitats que dissenyem i monitoritzem en l’àmbit de l’horticultura i l’educació ambiental, fent un seguiment i una avaluació de l’evolució amb l’objectiu de que les persones participants assoleixin la màxima autonomia personal i integració social.

Què oferim:

Incorporar criteris d’horticultura i jardineria terapèutica al disseny d’espais d’horts.

Disseny i monitoratge d’activitats terapèutiques per a col·lectius específics, en col·laboració i coordinació amb els serveis de salut.

Incorporar la visió terapèutica a la gestió i dinamització d’horts municipals i horts comunitaris.

Tarpuna és sòcia de l’Associació Espanyola d’Horticultura i Jardineria Terapèutica, entitat que es dedica a la formació i promoció de la horticultura i la jardineria com a eina social i terapèutica.

 

* Aquest és un projecte que es construeix en base a valors cooperatius com la transformació, la innovació social, la igualtat d’oportunitats, la inclusió, l’autogestió, la democràcia i el compromís amb la comunitat.

**S’emmarca dins la línia Projectes Singulars per al foment de l’economia social i del cooperativisme, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

T’ajudem a fer projectes d’agricultura social i/o terapèutica*

Si ets una administració, un centre educatiu o una entitat privada interessada en desenvolupar un projecte d’agricultura social, et donem un cop de mà!

Des del 2012 treballem intensament en projectes d’agricultura social. Dissenyem, gestionem i dinamitzem projectes d’horts socials comunitaris, ja siguin terapèutics, educatius, d’integració social o productius.

Vols estar al cas de tot el que ens portem entre mans?