El 75% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle de la gestió de residus és deguda a la matèria orgànica mal gestionada. Recollim separadament menys d’1/3 del residu orgànic que generem i amb molts plàstics i altres impropis. En conseqüència, les plantes de compostatge obtenen un fertilitzant de poca qualitat i amb moltes impureses.
A Tarpuna proposem alternatives per gestionar els residus
de forma local i descentralitzada, complementant i
millorant el model centralitzat dominant.
Impulsem la gestió descentralitzada de residus creant circuits de gestió locals, participatius i sostenibles des del punt de vista ambiental i econòmic com ara l’autocompostatge, el compostatge comunitari, les micro plantes de tractament i l’ús de tecnologia de tractament a petita escala.
Coneix les nostres iniciatives
en la gestió de residus
Revolta
Revolta és una proposta per recuperar la relació ciutat-agricultura, aportant als agricultors de proximitat el compost que es genera a partir dels residus orgànics de la ciutadania a través de la màquina Revolta és un precompostador que estabilitza i higienitza el residu i en facilita la seva gestió.
Cercle Compostaire
El cercle compostaire és una iniciativa de compostatge comunitari que vol facilitar la recuperació dels residus orgànics que es generen a l’Escola Nabí de Vallvidrera per convertir-los en compost que puguin aprofitar els horts de la cooperativa i l’hort de Can Pujades.
A través d’una campanya de micromecenatge s’han aconseguit els recursos per llogar la màquina Revolta la qual facilita tot el procés perquè tots i totes podem compostar i reduir la petjada ecològica.
Revolta Eixample
L’associació Jardins d’Emma acull des de fa més d’un any un projecte comunitari de gestió descentralitzada del residu orgànic. A través de la màquina revolta que converteix l’orgànica en precompost, han aconseguit reduir la quantitat de matèria orgànica que es transporta a l’abocador o a la planta de compostatge, evitant abocar el residu orgànic dins dels contenidors marrons.
A més, el compost resultant d’aquesta acció els permet adobar els horts urbans dels voltants i fer-lo servir també com a adob de plantes domèstiques.
Vols fer front a l’emergència climàtica potenciant el compostatge dins la teva comunitat?
FORMA’T AMB NOSALTRES!
Els objectius de reducció i gestió de residus municipals de la UE valoren cada cop més la producció de compost urbà descentralitzat com a sistema de gestió de residus orgànics municipals més sostenible.
El mestre compostaire és una figura que existeix en alguns països com Bèlgica i que pretén reconèixer l’expertesa en compostatge de persones que col·laboren en dinamitzar el compostatge urbà entre la ciutadania. Aquests realitzen una formació detallada i pràctica que els permet disposar de coneixements i habilitats molt àmplies sobre diferents tècniques de compostatge de residus orgànics municipals.
La formació consta de 9 sessions i un treball pràctic i compta amb professorat i certificació de la UPC.