Les activitats dels horts comunitaris i socials, que es desenvolupen a l’aire lliure i amb estrictes protocols de prevenció de la Covid, són espais segurs, amb molt poc risc de contagi. Per això i pels beneficis que aporten a les persones, els considerem una activitat essencial que cal preservar i potenciar per fer front a una crisi que deixarà conseqüències durant força temps.
A més dels impactes en la salut i l’economia, que són els més evidents, els que mesuren les estadístiques i dels quals es parla més als mitjans de comunicació, la pandèmia de Covid està tenint un impacte emocional sobre moltes persones i moltes famílies, que es manifesta en desànim, angoixa, por, etc., fruit moltes vegades de la incertesa i les dificultats per sobreviure amb dignitat aquesta crisi, i està provocant unes conseqüències molt greus en el benestar de les persones, especialment les més vulnerables.
En aquest context, de la mateixa manera que com a societat intentem respondre a les necessitats de salut i econòmiques, no podem desatendre de cap manera els efectes d’aquest impacte emocional, especialment en els casos de persones que es troben en situació de vulnerabilitat. És per això que els serveis socials i les entitats del tercer sector hem de fer el possible per seguir oferint els serveis i activitats que puguem i que siguin útils en aquesta situació.
Els projectes d’agricultura social, horts comunitaris i socials, són espais on es potencia aquest benestar emocional tot fomentant la convivència de diferents col·lectius, la relació, el treball col·laboratiu i, a més, el treball productiu, que potencia l’apoderament de les persones i contribueix a l’aportació d’aliments de qualitat a les famílies.
Des de l’àmbit científic s’ha afirmat que la transmissió del virus és especialment important en entorns tancats on les partícules d’aerosol poden transmetre fàcilment càrrega viral d’una persona asimptomàtica a una altra. La situació de pandèmia actual obliga, doncs, a reduir la interacció social i a limitar l’accés a llocs tancats -teatres, restaurants, centres cívics- per evitar contagis, disminuir la propagació del virus i protegir la salut de tothom. En espais oberts com són els horts comunitaris i socials, aquest risc disminueix molt i esdevé pràcticament nul si es mantenen les distàncies de seguretat i l’ús de mascareta. És per això que defensem que davant de la Covid calen més horts i cal més agricultura social.