Per: Didac Ferrer.
Tarpuna va néixer l’any 2011 per generar idees transformadores que ajudin a construir comunitats sostenibles i inclusives. Veníem de l’horturbà, que vam impulsar l’any 2003. Ens havien pres per bojos aleshores, i avui és una pràctica molt extesa. En plena crisi, fa tres anys vam creure que hi havia necessitat i espai per empreses cooperatives que fossin “fàbriques de sostenibilitat” en la seva triple dimensió (social, ambiental i econòmica). Vaja, que per arreglar una cosa no en desarreglessin una altra, que miressin el tot, no només una part.
Hem estat tres anys patint, com tothom que inicia un projecte empresarial, aprenent a co-crear, a construir, a il·lusionar, a no defallir… amb un principi sagrat: treballar sempre en cooperació amb altres; i sempre pivotant al voltant de tres àmbits de necessitats bàsiques: l’alimentació, l’energia, i la fabricació/consum.
En el primer àmbit, el projecte estrella de Tarpuna ha estat l’hortsocial, que vam explicar al TEDxBarcelona, i que ha estat guardonat recentment com un bon projecte de lluita contra l’atur. Però toquem altres tecles. En l’àmbit de l’energia, treballem amb escoles sobre els usos intel·ligents i eficients de l’energia, però sobretot volem posar en marxa un Banc d’Energia, que resolgui de forma comunitària problemes de pobresa energètica i el malbaratament d’aquest recurs. I en l’àmbit de la fabricació/consum, treballem en iniciatives que fomentin la pròpia reparació d’objectes, que combatin l’obsolescència programada, que empoderin les persones en tècniques noves de fabricació digital, o molt més simple, que posin en valor la reutilització de les coses. Una pràctica de tota la vida que cal tornar a posar “de moda”, però ara si, per sempre.
En aquest context tenim un projecte en incubació, l’infinitloop 2.0. És una idea que pretén fer divertida i interessant la pràctica de la reutilització dels objectes. Com? Doncs fent visible la seva història, d’on venen, on van, quan canvien de propietari, per què… Consisteix en enganxar una etiqueta a un objecte i seguir-li la pista a través d’un mapa al web, permetent la seva traçabilitat, però d’una manera voluntària (pels experts de les smart cities: és un Internet-de-les-Coses (IoT) no intrusiu). Així dotem els objectes d’històries fantàstiques i coneixem les seves noves aventures, procurem allargar-ne la vida i evitem que l’objecte acabi com una deixalla abans d’hora.
Com a filosofia, a Tarpuna desenvolupem les idees prototipant-les i compartint-les des de l’inici, molt abans que estiguin perfeccionades. És amb la col·laboració de molta gent que les anem polint i millorant. Però aquest model només funciona si trobes algú que respon a l’altra banda. Pots ser tu?