Aquest mes de Maig finalitza el projecte dels horts socials de Premià de Dalt, l’hort de Santa Anna i l’hort de la Cisa, un projecte que es va iniciar el setembre de 2014, amb una primera experiència dels “horts al barri Santa Anna”, en una parcel·la de 200 metres quadrats, on onze persones usuàries de serveis socials i en situació d’atur, varen realitzar uns aprenentatges teòrics i pràctics en agricultura ecològica conreant de forma col·lectiva verdures de tardor-hivern i de primavera-estiu.
Els horts estaven pensats per a proporcionar un marc òptim on treballar amb persones que feia temps que es trobaven fora del mercat laboral, amb la pèrdua econòmica i personal que això representava. La seva participació tenia com a finalitat que es tornessin a sentir útils, productius i responsables. Possibilitant-los poder controlar, ni que fos parcialment la pròpia alimentació, capacitant-los per a ser part de la solució dels problemes que cal afrontar davant les situacions de manca de recursos econòmics.
Així doncs, durant uns anys el projecte es va orientar a persones en situació de llarga durada, poca formació i dificultats d’inserció laboral, i s’estructurava a partir d’un curs de formació bàsica en agricultura ecològica amb tallers teòrics-pràctics a partir de la gestió de dos espais de cultiu, i pràctiques en empreses del sector al municipi i rodalies. Als inicis, la majoria de participants varen ser homes i més endavant s’hi van afegir algunes dones. Aquests darrers anys, ha anat canviant tant l’estructura del projecte -esdevenint més un espai de trobada i foment de les relacions personals a partir de la gestió de l’hort i posant més èmfasi en el benestar de les persones participants-, així com el perfil de les persones ja que el projecte s’ha anat feminitzant, sobretot a l’hort de Santa Anna.
Durant aquests quasi 9 anys han passat pel projecte més de 50 persones moltes de les quals hi han estat vinculades més d’un curs o en diferents moments del projecte, i s’han generat impactes tant a nivell social – amb l’adquisició d’hàbits saludables, la col·laboració en les economies familiars a partir de les collites produïdes, el creixement personal de les persones participants a partir del seu aprenentatge, socialització i millora de l’autoestima i benestar general, etc- com a nivell mediambiental a partir de la gestió de dos espais urbans en desús que s’han treballat amb tècniques d’horticultura ecològica i pràctiques respectuoses amb el medi ambient com la producció de compost o la incorporació de reg per degoteig en el cas de l’espai de la Cisa.
Fent la vista enrere només podem tenir paraules d’agraïment cap a les persones que han participat, s’han implicat i han fet possible aquest projecte.
Fins la propera!