L’equip del projecte Oasi Climàtic ha treballat amb una comunitat de joves de Nou Barris per empoderar-los i fer propostes de millora per als espais exteriors en clau climàtica. Un total de 120 alumnes, cursant des de 3r d’ESO a 2n de Batxillerat, als instituts Barcelona Congrés i La Guineueta, han compartit coneixements, idees i han fet propostes concretes perquè el seu entorn sigui més resilient i agradable.
El projecte, coordinat per ISGlobal, Lemur i Tarpuna amb el suport de les Subvencions pel Clima de l’Ajuntament de Barcelona, ha comptat amb la participació de jovent i gent gran en sessions on s’ha compartit coneixement i on s’han dut a terme activitats vivencials.
Primerament s’ha abordat la crisi climàtica des del coneixement, per tal de conèixer les causes i els impactes a nivell local i global. S’han realitzat dinàmiques per identificar les resistències a l’acció climàtica, a nivell individual, local i global. La generació de consciència ha permès després identificar solucions i s’han elaborat lemes que conviden a engrescar a altres persones a actuar.
A continuació, s’han fet sessions per treballar la salut urbana, en relació al canvi climàtic. L’alumnat ha pogut conèixer, entre altres, els senyals d’un cop de calor i què cal fer per evitar-lo o gestionar-lo quan apareix. S’ha convidat a l’alumnat a fer propostes a diferents col·lectius (persones grans, turistes o altres) perquè puguin protegir-se durant les onades de calor a la ciutat.
Les sessions han procedit amb el mapeig en clau climàtica dels parcs i espais del voltant dels centres educatius, s’ha treballat a la Plaça Virrei Amat, Parc de Virrei Amat, Jardins de Can Xiringoi i al Parc de la Guineueta. Després s’ha continuat amb la descoberta dels refugis climàtics, com a concepte que la majoria desconeixien, tot aprenent col·lectivament els requeriments ambientals i socials als quals cal que donin resposta, i posteriorment han visitat i experimentat espais verds i jardins de la ciutat que ofereixen unes bones condicions per a refugiar-se, com a model inspirador (Jardins de Miquel Martí i Pol , Jardins de Rodrigo Caro,) Amb aquest aprenentatge s’han visitat de nou els parcs i places per fer-ne una diagnosi i proposar millores per oferir aquesta protecció de la calor a l’estiu, per augmentar el verd, per facilitar les relacions socials, etc… Aquestes propostes de millora s’han plasmat en maquetes i construccions efímeres que han permès aprendre sobre clima, vegetació, urbanisme i salut, així com gaudir de l’experiència de construir amb les pròpies idees i mans prototipus de refugis de manera cooperativa.
Aquestes activitats han permès a l’alumnat debatre i utilitzar la creativitat per construir plegades espais que donin resposta a les necessitats pròpies, tant les que ja coneixien, com les que han descobert amb aquest projecte.
Les activitats amb el jovent han finalitzat amb una posada en comú amb el grup de persones grans que també han treballat els mateixos aspectes amb l’equip tècnic del projecte i un acte de cloenda a finals de novembre.
Les propostes que fan conjuntament l’alumnat i la gent gran per millorar els espais exteriors de Nou Barris són:
- Més verd: arbrat, herba, plantes, flors, arbustos, aromàtiques, horts urbansMés netedat
- Més aigua: fonts per beure i com espai blau
- Més ombra (tendals, porxos i altres)
- Més bancs a l’ombra, llocs per seure i per socialitzar
- Més espais de joc
- Més educació, més civisme i més seguretat
- Més cura de l’espai col·lectiu
- Més zones tranquil·les
- Més integració jovent – gent gran
- Més diversitat d’espais
- Més zones d’esport i lúdiques gratuïtes
- Oasis per gossos
- Utilitzar més el transport públic
- Anar més en bicicleta
- Que regalin patinets elèctrics
- Recarregar patinets amb energia fotovoltaica
- Utilitzar cotxes elèctrics
- Menys vehicles
- Menys soroll
- Menys contaminació
- Menys paviment
Les propostes que han sorgit en relació a l’ús dels edificis són:
- Dutxar-se amb aigua freda
- Menys soroll a les aules
- Encendre menys el llum
- Més aire condicionat a les aules
- Més materials clars
Les propostes en espais concrets són:
- Reforestar Collserola, sobretot la zona cremada pels incendis els anys 80
- Plantar més arbres i posar toldos a la plaça Sóller
- Plantar arbres al costat de Can Verdaguer
- Incrementar el verd i l’aigua al carrer Pablo Iglesias
- Millorar el confort tèrmic al parc de l’Aqüeducte amb més ombres vegetals i no vegetals
- Substituir paviment per verd a la plaça i parc de Virrei Amat
- Millorar i afegir espais per seure de forma col·lectiva a la plaça i al parc de Virrei Amat.
- Augmentar espais per activitats lúdiques per joves i infants als parcs de Virrei Amat i Guineueta
- Generar racons més apartats i aïllats per “estar tranquils” al Parc de Virrei Amat
- Incorporar fonts d’aigua al Parc de La Guineueta i a Virrei Amat
- Habilitar lavabos públics a tots els espais diagnosticats
Les persones participants s’han compromès amb el projecte i algunes han representat les veus dels seus col·lectius en un vídeo.